Naleśniki
Składniki
Składniki na naleśniki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej (może być zwykła)
- 2 szt jajka
- 2 szklaki mąki
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Najlepsze ciasto na naleśniki
- Najlepsze naleśniki zaczynamy od ubicia jajek oraz dodania szczypty soli.
- Następnym krokiem w przygotowaniu najlepszych naleśników jest dodanie do jajek i szczypty soli, wody oraz mleka.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto na naleśniki możemy uznać za gotowe jeżeli jego konsystencja będzie lepka. Ciasto na naleśniki powinno rozpływać się na łyżce, nie powinno, swoją konsystencją być zbliżone do wody.
Jak smażyć naleśniki?
- Na płaskiej patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Zazwyczaj pierwszy naleśnik jest "na próbę". Nie zawsze się udaje. Gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę, a tłuszcz będzie odpowiednio gorący, naleśniki będą wychodziły idealnie.
- Tłuszcz dodajemy co któryś usmażony naleśnik (mniej więcej co 3-4).
Notatki
Idealne naleśniki
Nie wiele osób wie, że najlepsze naleśniki smaży się na słoninie. Kawałkiem słoniny rozsmarowujemy patelnie, aby pozostała cieniuteńka warstwa tłuszczu na niej. W ten sposób powstają idealne naleśniki, a wszystko za sprawą zdecydowanie wyższej temperatury smażenia na słoninie.Ile czasu smażymy naleśniki?
Najlepsze naleśniki smażymy, zaczynając od równomiernego rozprowadzenia cista na rozgrzaną patelnię. Cienką warstwę cista naleśnikowego możemy od razu zacząć ruszać, aby nie przywarło do patelni. Po upływie niecałej minuty odwracamy ciasto na drugą stronę. Zazwyczaj drugą stronę naleśnika smażymy o połowę krócej. Bez względu na metodę smażenia naleśników, idealny rozwiązaniem jest zastosowanie patelni do naleśników oraz specjalnej łopatki do przewracania naleśników. W ten sposób zwiększamy szansę, że nasze wszystkie naleśniki zostaną wykonane idealnie.Wartości odżywcze
Naleśniki
Teoretycznie banalny produkt do przygotowania, ale jak zawsze szczegół tkwi w kwestii przepisu. Najlepszy przepis na idealne naleśniki to kompozycja odpowiednio dobranych składników, zamiana zwykłej wody na wodę gazowaną oraz kwestia przygotowania. Mój przepis na zawsze idealne naleśniki jest zestawieniem informacji, które znalazłam w książce kucharskiej mojej babci. Finalny efekt w postaci idealnych naleśników to również kwestia naszej kreatywności. To od niej zależy w jakiej formie zostaną przygotowane nasze naleśniki.
Naleśniki jako podstawowy przepis to tylko początek naszej kreatywności. Jest to nasza baza, projekt wyjściowy. Naleśniki możesz podawać zarówno z miodem, dżemem czy nawet nutellą.
Przepis na naleśniki
Przepis na naleśniki, które są idealne to w głównej mierze ciasto na naleśniki. Nasze ciasto naleśnikowe po dodaniu wszystkich składników powinniśmy odpowiednio długo mieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek w nim występujących. Nie możemy pozwolić sobie, aby nasze ciasto na naleśniki było konsystencji masła lub wody. Nasze ciasto naleśnikowe musi być gdzieś pomiędzy.
Jeżeli dodamy do naszego ciasta na naleśniki dwa dodatkowe składniki, sprawimy, że będzie idealne. Pierwszym składnikiem jest woda gazowana, która sprawi, że nasze ciasto na naleśniki będzie puszyste, niczym rozpływające się w ustach. Zaś dodanie odrobiny oliwy do ciasta na naleśniki pozwoli nam na rzadsze uzupełnianie oliwy na rozgrzanej patelni. W ten sposób nasze naleśniki zawsze będą odpowiednio usmażone.
Jak zrobić naleśniki?
Z pewnością nie raz zastanawiałaś się jak zrobić naleśniki, które nie rozwalają się, smakują rewelacyjnie. Bez obaw przygotujesz najlepsze naleśniki na świecie jeżeli dokładnie odzwierciedlisz mój przepis na naleśniki. Przygotowywanie naleśników zacznij od skompletowania wszystkich produktów wymaganych do ich przygotowania, a następnie umieść je w wysokiej misce. Na samym końcu dokładnie wymieszaj i w ten oto sposób przygotuje ciasto naleśnikowe.
Ja uwielbiam naleśniki. W tym celu sprezentowałam sobie specjalną patelnię do naleśników, która sprawia, że naleśniki odpowiednio się smażą, a ciasto nie przywiera do powierzchni patelni podczas smażenia. Grzechem byłoby, gdybym chciała przewracać naleśniki widelcem. Do tego wykorzystuję plastikową łopatkę do przewracania naleśników. Moje naleśniki nie rozwalają się i smakują idealnie.
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Naleśniki są prostym do wykonania daniem mącznym, które smażymy na patelni. Głównym więc składnikiem naleśników jest mąka pszenna. Do przygotowania ciasta na naleśniki zaleca się stosować mąkę z niższym typem np. 400 lub 500. Nie możemy zapomnieć, że dawniej ciasto na naleśniki przygotowywano wyłącznie z dodatkiem zwykłej wody. Teraz już wiemy, że zastępując ją wodą gazowaną, nasze naleśniki wyjdą apetyczniejsze.
Przygotowanie ciasta na naleśniki nie jest procedurą skomplikowaną. Z całą pewnością poradzisz sobie z przygotowaniem ciasta naleśnikowego według mojego przepisu. Pamiętaj, że to jest przepis na naleśniki podstawowy, a więc bez obaw możesz eksperymentować z ich uzupełnianiem.
Naleśniki możesz posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem. Najczęściej spotykaną formą naleśników są naleśniki z powidłami, nutellą, twarogiem czy dżemem. Dodając do naleśników mięso w łatwy sposób przygotuje krokiety.
Naleśniki co zamiast jajek?
Wiele osób pyta się mnie co zamiast jajek do naleśników? Jajka w naleśnikach pełnią funkcję “sklejacza” i nie są obowiązkowym produktem bez którego nasze naleśniki nie wyjdą. Zamiast jajek w naleśnikach możemy zastosować mielone siemię lniane, mielone płatki owsiane, zmielone płatki ryżowe czy nawet puree z banana.
Mam nadzieję, że teraz już wiesz dlaczego naleśniki nie wychodzą? Jak przygotować naleśniki które nie pękają? Czy czemu naleśniki są sztywne?
Komentarze